Hoe bereken ik mijn loon als zelfstandige?

4 minuten leestijd
In een notendop
Het loon van een zelfstandige is geen “echt” loon
Een zelfstandige die als natuurlijke persoon werkt, hoeft geen loonfiche op te stellen
Stort je loon op een privérekening, laat het niet op de rekening van je zaak staan
Een zelfstandige moet geen loon, maar winst aangeven
Delen

Hoeveel verdient een zelfstandige? Als we het bij zelfstandigen over “loon” hebben, moeten we een onderscheid maken tussen een zelfstandige als natuurlijke persoon en een bedrijfsleider. Een bedrijfsleider ontvangt een loon van zijn vennootschap, maar bij een zelfstandige als natuurlijke persoon gaat het niet echt om “loon”. Dat verdient een beetje uitleg.

Het loon van een zelfstandige die als natuurlijke persoon werkt

Een zelfstandige die als natuurlijke persoon werkt, heeft een eenmanszaak, zonder eigen rechtspersoonlijkheid. Gefactureerde bedragen = omzet = bruto-inkomen.

Met je bruto-inkomen betaal je je beroepskosten (telefoon, internet, materiaal, lokaal, enz.), je sociale bijdragen, eventueel je vrij aanvullend pensioen (om je toekomstige pensioen te verhogen),… Wat er overblijft, is je netto-inkomen.

Hoe bereken ik mijn loon als zelfstandige?

Het loon van een zelfstandige berekenen is niet zo moeilijk. Je past gewoon deze formule toe:

                            Nettoloon = bruto-inkomen – kosten – sociale bijdragen – VAPZ-premies

Hoe stort ik mijn salaris als zelfstandige?

Als zelfstandige in een eenmanszaak heb je het makkelijk: je hoeft geen loonfiche op te stellen. Je geeft je winst aan, betaalt daarop belastingen en wat er dan overblijft is van jou… Dus waarom zou je dan je nettoloon niet op de rekening laten staan waarop je klanten hun facturen betalen? Dat kan, maar je doet het beter niet. En dat om verschillende redenen:

  • het gevaar bestaat dat je voor je privé-uitgaven geld gebruikt dat eigenlijk bedoeld was om je beroepskosten te betalen,
  • het onderscheid tussen bruto- en netto-inkomen verdwijnt,
  • je ziet geen verschil meer tussen professionele en privétransacties,
  • bij een fiscale controle moet je elke uitgave kunnen verantwoorden (veel geluk!),
  • je boekhouder krijgt er grijze haren van (en jij ook als je zelf je boekhouding voert).

Onze tip: open een professionele rekening voor alle transacties die te maken hebben met je activiteiten als zelfstandige. Je hoeft dan enkel nog regelmatig je loon op je privérekening te storten.

Moet een zelfstandige in een eenmanszaak zijn loon aangeven?

Het antwoord is kort en krachtig: neen! Het enige wat je moet aangeven, is de winst uit je beroepsactiviteiten. Dus wat er overblijft als je van je bruto-inkomen je beroepskosten, sociale bijdragen en VAPZ hebt afgetrokken. Dit bedrag dient ook als basis om je sociale bijdragen te berekenen.

Het loon van een ondernemer in een vennootschap

Een zelfstandige die in een vennootschap werkt, ontvangt van zijn bedrijf een loon als bedrijfsleider. Voorwaarde: het bedrijf moet over voldoende cashflow beschikken om na aftrek van alle kosten nog een loon uit te betalen. Ook bij onverwachte tegenslagen of een daling van de activiteiten. Daarom is het een goed idee om al in het businessplan rekening te houden met het loon van de bedrijfsleider!

Let op: in een bv bepaal je zelf hoeveel loon je ontvangt van je bedrijf, maar in een nv doet de algemene vergadering van aandeelhouders dat. In beide gevallen stelt het bedrijf een loonfiche op. Op basis van het bedrag op je loonfiche worden dan je sociale bijdragen en je inkomstenbelasting berekend.

Wil je graag advies om je loon als zelfstandige te berekenen? Of een simulatie? Neem dan contact op met je boekhouder, je fiscalist of je ondernemingsloket.