Wanneer zet ik de stap van eenmanszaak naar vennootschap?

4 minuten leestijd
In een notendop
Vennootschappen genieten een lager belastingtarief dan natuurlijke personen
Overstappen naar een vennootschap is alleen interessant bij een inkomen van 40.000 euro of meer
In een vennootschap zijn bepaalde kosten aftrekbaar en kan je je inkomsten diversifiëren
De administratieve last van een vennootschap is groter
Delen

Wist je dat je netto-inkomen aanzienlijk kan stijgen als je de stap naar een vennootschap zet? Toch mag dit aanlokkelijke vooruitzicht alleen je niet aanzetten om je halsoverkop in dit avontuur te storten. Een vennootschap brengt ook allerlei verplichtingen en kosten met zich mee. Hoeveel voordeel je eruit haalt, hangt af van je situatie en je inkomsten. Want elk geval is anders. Eenmanszaak of vennootschap, we zetten alles even op een rij.

Is een vennootschap oprichten interessant voor jou?

Blijf je als zelfstandige beter aan de slag als natuurlijke persoon of moet je de stap naar een vennootschap zetten? In bijna alle eenmanszaken klinkt die vraag vroeg of laat. Het antwoord hangt af van je beroepssituatie en je privébezittingen. Een boekhouder of fiscalist helpt je graag bij je beslissing. Ondertussen brengen de antwoorden op de volgende 3 vragen al meer duidelijkheid:

Ligt je inkomen hoger dan 40.000 euro per jaar?

Is je antwoord ‘ja’, dan kan een vennootschap voor jou interessant zijn. Bij een lager inkomen wegen de fiscale voordelen niet op tegen de hogere kosten.

Wil je een verzekerd inkomen?

In een vennootschap zijn allerlei premies onder bepaalde voorwaarden volledig aftrekbaar, bijvoorbeeld voor je levens-, overlijdens- of invaliditeitsverzekering. Interessant!

Wil je een aanvullend pensioen opbouwen?

In vergelijking met loontrekkenden valt het pensioen van een zelfstandige maar mager uit. Zelfs als je een VAPZ hebt afgesloten. In een vennootschap vul je je wettelijke pensioen aan met een individuele pensioentoezegging, een soort “groepsverzekering voor zelfstandigen”. Je bedrijf betaalt dan de premies en kan die tot op zekere hoogte ook aftrekken. Bovendien geldt voor de uiteindelijke kapitaaluitkering een fiscaal gunstregime.

Van eenmanszaak naar vennootschap: voornaamste voordelen

De stap naar een vennootschap is fiscaal voordelig (lagere belastingtarieven voor vennootschappen) en maakt het bovendien mogelijk om bepaalde inkomsten minder zwaar te belasten. Twee voorbeelden:

  • Je vennootschap keert dividenden uit waarop je roerende voorheffing (externe website) betaalt. Die is lager dan de gewone personenbelasting.
  • Je geniet voordelen van alle aard (externe website): je beschikt over een woning, een auto, een pc, een internetaansluiting, enz.

Een vennootschap biedt je ook meer financiële bescherming. Loopt je zaak niet optimaal? De privébezittingen van jezelf en je gezin zijn veilig als je kiest voor een vennootschapsvorm met beperkte aansprakelijkheid, zoals een bv.

Nadelen en verplichtingen

Vennootschappen moeten het uitgebreide Wetboek van Vennootschappen volgen. Onderschat de administratie niet die daarbij komt kijken. Ook de boekhouding van een vennootschap weegt zwaarder. Bij sommige vennootschapsvormen moet je bijvoorbeeld een financieel plan opstellen. Soms kan je dat zelf doen met een app zoals HannaGo. Maar je moet ook kapitaal inbrengen en een notaris vragen om een oprichtingsakte op te stellen. Ook voor andere verplichtingen moet je professionele hulp inroepen en daar staan kosten tegenover.

Welke vennootschapsvorm kiezen?

Er zijn allerlei soorten vennootschappen, zowel met beperkte (nv, bv, cv) als onbeperkte aansprakelijkheid (vof, CommV). Je situatie en de aard van je activiteiten bepalen welke voor jou optimaal is.

Staat je besluit vast?

De volgende stap is een gesprek met je boekhouder of fiscalist. Je kan ook terecht bij je Ondernemingsloket en/of bij het Easy Starters Team van BNP Paribas Fortis op 02 433 42 86 (maandag tot vrijdag van 8.30 tot 20 uur) om je te begeleiden bij de administratieve afhandeling voor het oprichten van je vennootschap.

Onze tip: denk op lange termijn! Brengen je activiteiten even wat meer op? Dat is geen reden om meteen van eenmanszaak naar vennootschap over te stappen.