Waarom een zakelijke rekening openen?

4 minuten leestijd
In een notendop
Professionele en persoonlijke uitgaven mengen is een slecht idee
Voor sommige zakelijke producten en diensten heb je een zakelijke rekening nodig
Een zakelijke rekening is onmisbaar voor een helder zicht op de financiële situatie van je business
De kosten van een zakelijke rekening zijn aftrekbaar
Delen

Voor een zelfstandige met een vennootschap is een zakelijke rekening verplicht. Voor een zelfstandige als natuurlijk persoon is ze in elk geval een goed idee. En daar zijn minstens 5 goede redenen voor.

1. Een professionele bankrekening voor je professionele behoeften

Een zakelijke rekening biedt heel wat voordelen die met een privérekening buiten je bereik blijven. Ze geeft je toegang* tot specifieke producten en diensten voor professionals om je activiteiten beter te beheren. Voorbeelden genoeg: een bedrijfskredietkaart, een tankkaart, de mogelijkheid om CODA-bestanden te ontvangen (rekeningoverzichten die synchroniseren met je boekhoudprogramma), betalingen via terminals, enz.

*Onder voorbehoud van aanvaarding van je aanvraag

2. Een zakelijke rekening zorgt voor meer overzicht

Waarom een zakelijke rekening openen? Zo hou je privé- en beroepstransacties van elkaar gescheiden en behoud je het overzicht. Je krijgt een duidelijker beeld van de financiële situatie van je handelszaak of dienstenbedrijf. En het risico dat je geld dat voor professionele uitgaven is bedoeld, gebruikt voor privédoeleinden, is een stuk kleiner.

3. Een zakelijke rekening vereenvoudigt je boekhouding

Aangezien een zakelijke rekening alleen professionele transacties vermeldt, hoef je niet urenlang uit te pluizen welke uitgaven persoonlijk of zakelijk waren. Ook je boekhouder wint tijd als hij je belastingaangifte invult (en rekent je dus geen supplement aan om alles uit te zoeken).

Nog een argument voor een aparte business rekening als je zelfstandige bent: de kosten zijn aftrekbaar. Bij een privérekening is dat niet het geval.

4. Met een zakelijke bankrekening vermijd je problemen met de fiscus

Een belastingcontroleur kan toegang krijgen tot je zakelijke rekening. En als je er geen hebt? Dan is de kans groter dat de fiscus je privérekeningen van naderbij bekijkt. Want hij/zij is bij je privérekening veel meer gebonden aan privacybeperkingen, maar alleen wanneer je deze rekening uitsluitend privé gebruikt. Om je privé-inkomsten en -uitgaven strikt gescheiden te houden van je professionele activiteiten, is de keuze duidelijk. Open een zakelijke rekening voor al je professionele inkomsten en uitgaven en scherm zo je privéleven beter af.

Op fiscaal vlak ligt er nog een gevaar op de loer: als je een professionele uitgave vanaf een privérekening betaalt, dan mag je controleur ervan uitgaan dat het om een persoonlijke uitgave gaat. En dan wordt je uitgave verworpen! Aan jou om te bewijzen dat het wel degelijk een professionele uitgave was. Slaag je daar niet in, dan stijgen je belastingen (omdat je minder kosten aftrekt) en kan je zelfs een boete verwachten. Bij een zakelijke rekening heb je dit probleem niet.

5. Toegang tot kredietverstrekking

Een kaskrediet nodig? Dan is een professionele rekening verplicht. Voor het aanvragen van een professionele lening wordt ze dan weer aangeraden.

 

Hoe een zakelijke rekening openen?

Om een zakelijke rekening te openen, moet je in de eerste plaats een ondernemingsnummer hebben. De omgekeerde volgorde kan ook: de bank kent je eerst een rekeningnummer toe (een zogeheten “gereserveerde rekening”) dat je vermeldt bij allerlei administratieve formaliteiten, zoals je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Opgelet: deze rekening is pas officieel actief als de bank over je ondernemingsnummer beschikt en akkoord gaat met de opening van de rekening.

Heb je nog geen ondernemingsnummer?

Bespaar jezelf heel wat tijd en papierwerk en kies voor onze all-in-one oplossing voor de opstart van je activiteiten als zelfstandig natuurlijk persoon. Met één enkele online aanvraag regel je je gratis Hello Pro rekening, je ondernemings- en btw-nummer, én je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds.

Online een zakelijke rekening openen

Om als zelfstandige een zakelijke bankrekening te openen, hoef je niet langer naar het bankkantoor te gaan. Zo vraag je de gratis Hello Pro rekening in ongeveer 5 minuten online aan.

Welke zakelijke rekening kiezen?

Dat hangt af van je situatie. De gratis professionele rekening van Hello bank! is er op maat van zelfstandige natuurlijke personen met eenvoudige bancaire behoeften die zelf alles online willen beheren. Zijn je noden complexer en/of ben je op zoek naar persoonlijk advies? Dan biedt het aanbod van BNP Paribas Fortis vast een oplossing. Je hebt er de keuze uit 3 soorten zakelijke rekeningen. De goedkoopste zakelijke rekening heb je al voor €6 per kwartaal.

Denk er ten slotte aan dat je rekeningnummer één van de verplichte vermeldingen is op je (toekomstige) facturen.