Alle zelfstandigen in hoofdberoep of bijberoep moeten een btw-nummer aanvragen, al bestaan er wel enkele uitzonderingen (externe website). Dit nummer is gebaseerd op je ondernemingsnummer, dat je nodig hebt om te kunnen starten. Maar hoe vraag je een btw-nummer aan? Wanneer moet je dat doen en waarom is het nodig? Hello bank! geeft je alle antwoorden.
Vóór je een btw-nummer aanvraagt, heb je een ander heel belangrijk nummer nodig: je ondernemingsnummer. Hoewel ze op elkaar lijken, mag je ze niet verwarren!
Ondernemingsnummer en btw-nummer
Je ondernemingsnummer
De zelfstandige activiteit van een natuurlijke persoon is een “eenmanszaak”. Als eenmanszaak heb je een Belgisch ondernemingsnummer nodig. Dit is trouwens verplicht: je moet dit nummer van 10 cijfers vermelden bij elk contact met de overheid. Dien je aanvraag in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) of laat je ondernemingsloket die klus (zonder meerprijs) voor je klaren. Voor het nummer zelf betaal je in beide gevallen de wettelijke prijs: €105,50 in 2024.
Je btw-nummer
Toen er nog geen Kruispuntbank bestond, hield het Handelsregister alle informatie over ondernemingen bij. Het btw-nummer en ondernemingsnummer waren toen ook nog verschillend. Na een administratieve vereenvoudiging zit alle informatie nu op één plaats en zijn beide nummers identiek. Er is één verschil: vóór een btw-nummer staan de letters “BE”.
Ondernemingsnummer: 0123.456.7898 Btw-nummer: BE0123.456.7898
Let op: het btw-nummer is een van de verplichte vermeldingen op een factuur. Voor zover je natuurlijk verplicht bent om facturen uit te reiken…
Hoe je btw-nummer aanvragen?
Pas als je de trotse bezitter van een ondernemingsnummer bent, kan je ook een btw-nummer aanvragen. Zodra je btw-hoedanigheid is aangevraagd, mag je starten met je activiteiten. Je btw-nummer aanvragen kan op twee manieren:
- Dien zelf formulier 604A in (aanvraag tot btw-identificatie - externe website).
- Doe een beroep op een erkend ondernemingsloket. Dat vervult alle formaliteiten in jouw plaats.
Wanneer je btw-nummer aanvragen?
Een btw-nummer is alleen geldig en bruikbaar als je het bij de btw-administratie aanvraagt vóór je start met je activiteiten.
Kies je btw-stelsel
De Belgische fiscaliteit kan zeer ingewikkeld zijn. Zo bestaat er een verscheidenheid aan btw-stelsels. Je ondernemingsloket geeft je graag advies (en meestal nog gratis ook).
- Standaardstelsel.
- Vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers: bedraagt je jaarlijkse omzet niet meer dan €25.000 (exclusief btw) en kies je voor dit stelsel, dan hoef je aan je klanten geen btw aan te rekenen. De meeste btw-verplichtingen gelden evenmin voor jou.
- Forfaitaire btw-aangifte: een stelsel voor enkele welbepaalde beroepen. Je moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen.
- Landbouwstelsel: alleen voor landbouwbedrijven die bepaalde voorwaarden vervullen.
- Regeling van belastingheffing over de marge.
Je btw-verplichtingen
- Btw-aangiften indienen (en eventueel een lijst van je intracommunautaire handelingen).
- Aan de fiscus de btw betalen die je aan je klanten hebt aangerekend.
- Jaarlijks een btw-listing indienen, met al je Belgische btw-plichtige klanten.
- Een boekhouding voeren en facturen opstellen.
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk valt dit allemaal wel mee. Zeker als je een boekhoudprogramma gebruikt of met een boekhouder samenwerkt.