Wat zijn je boekhoudkundige verplichtingen?

2 minuten leestijd
In een notendop
Als zelfstandige ben je verplicht om een boekhouding te voeren
Een enkelvoudige boekhouding is voldoende voor de meeste zelfstandigen (als natuurlijk persoon)
Zelf je vereenvoudigde boekhouding voeren, het kan!
Op je officiële documenten moeten verplicht bepaalde vermeldingen staan
Delen

Als zelfstandige ontsnap je er niet aan: je moet een financiële boekhouding bijhouden. Maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Want afhankelijk van je statuut en je omzet zijn je boekhoudkundige verplichtingen vaak veel minder zwaar dan je denkt.

Vereenvoudigde boekhouding of dubbele boekhouding?

Ben je zelfstandige en werk je als natuurlijke persoon? Ligt je omzet lager dan €500.000 excl. btw? Dan mag je in België kiezen voor een vereenvoudigde boekhouding. Zelfs in bepaalde vennootschappen mag dat, bijvoorbeeld in een gewone commanditaire vennootschap (CommV) of een vennootschap onder firma (VOF).

De meeste zelfstandige starters kiezen voor een vereenvoudigde boekhouding. De reden is simpel: met een boekhoudapp zoals Accountable voeren ze vrij eenvoudig zelf hun financiële boekhouding. Zo beperken ze hun kosten.

Voor de meeste vennootschappen is een dubbele boekhouding verplicht, maar ook voor zelfstandigen kan ze interessant zijn. Je moet dan wel met een goede boekhouder voor zelfstandigen in zee gaan, omdat je aan veel meer verplichtingen moet voldoen.

Lees er meer over in ons artikel Vereenvoudigde of dubbele boekhouding, wat kies je?

Informatie die verplicht op alle documenten moet staan

Nog een laatste boekhoudkundige verplichting: op al je officiële documenten moet je bepaalde gegevens vermelden:

  • de naam van je bedrijf en de eventuele rechtsvorm
  • de maatschappelijke zetel van je bedrijf
  • het btw-nummer

Zet deze gegevens op je briefwisseling en andere communicatiemiddelen. Ook op je facturen mogen ze niet ontbreken, maar daarvoor gelden nog andere verplichtingen. Je ontdekt ze in ons artikel Wat moet er verplicht op een factuur staan?