Zelf je zaken regelen als zelfstandige? Dat klinkt als een boeiend avontuur, maar hoe moet je boekhouden? Geen nood: als eenmanszaak mag jij je hoogstwaarschijnlijk beperken tot een vereenvoudigde boekhouding. In dit artikel vertellen we je alvast hoe je verplichtingen snel en goed nakomt, zodat je zoveel mogelijk tijd overhoudt voor de dingen die echt belangrijk zijn.
Je boekhouding zelf doen: een stappenplan
1. Ga na wat je boekhoudkundige verplichtingen zijn
Als zelfstandige heb je geen keuze: je bent verplicht om een boekhouding bij te houden. Maar hoe zwaar of licht die taak is, hangt af van je statuut en je inkomsten.
Ben je zelfstandige in een eenmanszaak en ligt je omzet niet hoger dan €500.000/jaar? Dan mag je hoogstwaarschijnlijk zelf je boekhouding doen. Je hoeft in dat geval enkel je inkomsten en uitgaven bij te houden in je bedrijfsboeken.
2. Kies je boekhoudsoftware
Dit zal je als muziek in de oren klinken: tegenwoordig doen de meeste boekhoudprogramma’s vrijwel al het werk in jouw plaats. Denk goed na over wat je echt nodig hebt en kies dan een pakket dat aan je verwachtingen voldoet. Apps zoals Accountable heb je altijd bij de hand. Ze geven je advies en houden je in real time op de hoogte van je financiën. Zo win je veel tijd. En je boekhouder ook, als je die hebt.
Is je keuze gemaakt? Dan moet je die onvermoeibare assistent enkel nog instellen op maat van jouw zaak en vooral regelmatig je inkomsten en uitgaven invoeren.
Hou je boekhouding up-to-date
Hiermee staat of valt je hele boekhouding. Zelfs als je kiest voor een vereenvoudigde boekhouding, mag je die nooit zomaar laten liggen. Enkel als je je 4 rekeningboeken regelmatig bijwerkt (dagelijks, wekelijks of maandelijks, afhankelijk van je activiteit):
- beschik je over de juiste informatie voor je btw-aangifte en je belastingaangifte
- anticipeer je op mogelijke cashflowproblemen.
Moet ik een beroep doen op een boekhouder?
Dat is enkel een verplichting als je er een dubbele boekhouding op nahoudt. Niet het geval? Dan ligt de beslissing bij jou. En zoals gezegd, heb je in de meest eenvoudige gevallen voldoende aan boekhoudsoftware of een boekhoudapp.
Maar: ook al ben je niet verplicht met een boekhouder te werken, toch kan het erg handig zijn om er eentje te nemen. Wil je meer tijd om je te focussen op de essentie? Doe dan bepaalde taken zelf, bijvoorbeeld je inkomsten en uitgaven noteren of je btw-aangifte doen. Andere taken, zoals je belastingaangifte en fiscale optimalisatie, delegeer je aan je boekhouder.
Hoeveel kost een boekhouder?
Een echte vuistregel bestaat hiervoor jammer genoeg niet. Het bedrag dat je betaalt, hangt immers van meerdere factoren af:
- Hoeveel werk je aan je boekhouder geeft. Stel dat je zelf je inkomsten en uitgaven bijhoudt in een programma of app. Je boekhouder hoeft dan enkel de cijfers te optimaliseren en je advies te geven. Hij rekent dus minder uren aan.
- Je statuut: een zelfstandige als natuurlijke persoon betaalt minder dan wanneer hij met een vennootschap werkt.
- Je sector: als je in een gereglementeerde sector actief bent, heb je er alle belang bij om een boekhouder te kiezen die thuis is in deze materie.
- De omvang van je activiteiten: hoe meer verrichtingen en boekingen, hoe meer je uiteraard betaalt.
Vergeet sowieso niet dat al je uitgaven voor je boekhouding aftrekbaar zijn als beroepskosten.
Hoe kies je een boekhouder?
Vraag in de eerste plaats aan mensen in je omgeving of ze je een boekhouder kunnen aanraden. Deze tip werkt trouwens op veel domeinen. Doe in elk geval een beroep op een professional die aangesloten is bij het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants (ITAA) (externe website) of het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) (externe website). Zij zijn immers verplicht om elk jaar een opleiding over de nieuwste wetgeving te volgen.