Hoe een goed businessplan opstellen?

4 minuten leestijd
In een notendop
Een goede inleiding overtuigt je lezer al voor de helft
Bespreek uitvoerig de resultaten van je marktstudie
Investeerders willen weten aan wie ze hun geld toevertrouwen
Zonder transparantie geen vertrouwen: leg uit hoe je zwakke punten wil oplossen
Een nauwkeurig financieel plan toont dat je het ernstig meent
Delen

Een business plan opstellen is essentieel voor het succes van je onderneming. Het helpt je om structuur te geven aan je project en eventuele investeerders te overtuigen om je te steunen en te vertrouwen in je avontuur. Je businessplan bevat alle relevante informatie voor je dagelijkse activiteiten, maar dient ook om aan te tonen hoeveel potentieel je product of dienst heeft. We sommen alvast op wat er zou moeten in staan.

1. Een samenvatting van je project

Dit deel is dan wel de inleiding van je businessplan, maar je schrijft het als laatste. Niet omdat het ingewikkeld is. Wel omdat het zo belangrijk is. De inleiding moet je lezer immers nieuwsgierig maken, anders leest hij niet verder.

Op één of maximaal twee pagina’s geef je een voorproefje van de inhoud van je businessplan:

  • wat je doet
  • welke oplossing je voorstelt, voor welk probleem en voor welke personen
  • wat je verwacht van je lezers (waarschijnlijk financiering …)

2. Een gedetailleerde beschrijving van je project

Hier raak je aan de kern. Lezers die je tot op dit punt hebben gevolgd, willen nu meer informatie, onder andere over de marktstudie die je hebt uitgevoerd.

Laat ze niet op hun honger zitten en leg onder andere uit:

  • hoe je product of dienst eruitziet en hoe je een bepaald probleem ermee oplost
  • wat je concurrenten aanbieden en wat jij beter wil doen dan zij
  • welke doelgroep en welke markt je wil bereiken
  • hoe je je product of dienst wil promoten en verkopen

3. Een SWOT-analyse

Zoals je ziet in het voorbeeld hieronder, belicht dit deel heel bondig de sterke punten van je project. Het beschrijft de kansen en mogelijkheden die je wil benutten om er een succes van te maken.

Maar er is meer. Je potentiële investeerders willen vooral graag weten welke zwakke punten je project zouden kunnen vertragen of zelfs helemaal tegenhouden. Wees eerlijk en leg uit hoe je die zwakke punten wil wegwerken en obstakels overwinnen.

Wil je meer informatie over je SWOT-analyse? Bekijk dan zeker even dit businessplan-voorbeeld.

4. Je profiel

Iemand die jou helemaal niet kent vragen om je te vertrouwen, kan een beetje vreemd aanvoelen. Daarom is jezelf presenteren een vast onderdeel van elk businessplan. Bespreek:

  • Het team dat het bedrijf zal leiden (inclusief jezelf!). Geef details over hun ervaring, kwaliteiten, competenties, enz.
  • De ondernemingsstructuur: rechtsvorm, samenstelling van het kapitaal, enz.

5. Een financieel plan

Met dit deel van je businessplan bewijs je hoe ernstig je dit project aanpakt, de levensvatbaarheid en rentabiliteit ervan. Hou niets achter de hand. De cijfers moeten je huidige financiële situatie correct weerspiegelen, maar ook aangeven waar je over een jaar of twee wil staan:

  • hoeveel denk je te kunnen verkopen?
  • welke prijs wil je voor je producten en diensten aanrekenen?
  • zullen je inkomsten al je kosten dekken en zal er uitzicht op winst zijn?
  • zal je cashflow voldoende zijn?

Soms houdt de toekomst verrassingen voor ons in petto. Probeer volledig te zijn en geef verschillende scenario’s: optimistisch, realistisch en pessimistisch. Hoe minder ruimte je laat voor onzekerheid, hoe overtuigender je overkomt!

In dit deel schets je ook een gedetailleerd beeld van het geld waarover je al beschikt en de inbreng die je nodig hebt om te kunnen starten. Ons advies: werk dit nauwgezet uit. Als je binnen 3 jaar failliet gaat omdat je middelen onvoldoende waren om je bedrijf 2 jaar boven water te houden, dan kan je aansprakelijk gesteld worden.

Lijkt zo’n businessplan opmaken een veel te zware taak? Laat je vooral niet afschrikken! Jij kent je activiteiten immers het beste en je staat er niet alleen voor. Download bijvoorbeeld dit model van een businessplan, vul het in en voeg er informatie aan toe. Met apps als HannaGo is het ook eenvoudig om je financieel plan op te stellen .

Vergeet ten slotte niet dat het de taak van allerlei organisaties in het Vlaamse Gewest (externe website) is om startende ondernemingen te steunen, door te verwijzen naar relevante kanalen en eventueel een subsidie toe te kennen.