Welke steunmaatregelen en subsidies voor startende ondernemers zijn er?

3 minuten leestijd
In een notendop
Elk overheidsniveau verleent subsidies
Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië hebben hun eigen organisaties en websites
Europese fondsen ondersteunen ambitieuze projecten
Experts van BNP Paribas Fortis loodsen je door het doolhof
Delen

Om je project te financieren, kan je als starter rekenen op heel wat subsidies, premies en andere steunmaatregelen. Je vindt ze op elk overheidsniveau en op allerlei domeinen: aanwerving, opleiding, onderzoek, export en investeringen.

Financiële hulp voor zelfstandigen en subsidies, op elk overheidsniveau

Hoewel vooral de federale overheid bevoegd is voor fiscaliteit en werkgelegenheid, hanteren de gewesten eigen mechanismen voor de financiering van (startende) ondernemers. Een overzicht.

In Vlaanderen

In Vlaanderen kunnen alle ondernemers terecht op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen, Vlaio.be. Je vindt er heel wat advies over de oprichting van je eigen zaak. Voor de financiering van je project of bedrijf verwijst de website je naar talrijke diensten in het gewest die professionele leningen en subsidies verstrekken.

In Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bundelt de website 1819.brussels (externe website) alle mogelijke financieringsbronnen. Je vindt er de diverse types financiële hulp voor bedrijven of zelfstandigen, welke maatregelen je mag cumuleren en de diensten die je begeleiden. Als starter zie je soms door het bos de bomen niet meer. Daarom is het een goed idee om advies in te winnen vóór je een subsidie aanvraagt (externe website).

De overheid van onze hoofdstad moedigt innoveren sterk aan. Als je op dit domein actief bent, ga dan zeker naar de website van Innoviris (externe website). Deze organisatie ondersteunt zowel zelfstandigen als bedrijven.

In Wallonië

Eén adres voor zelfstandigen en nieuwe bedrijven die in Wallonië subsidies, financiering en steun zoeken: Midas (externe website). Je vindt er officiële informatie over de beschikbare financiële hulp en voor welke projecten je een aanvraag kunt indienen.

Wallonië biedt ook professionele leningen aan, in de vorm van ondernemingscheques (externe website) voor projectleiders. De Waalse overheid mikt daarmee op een persoon (of groep) met een project dat kan leiden tot de oprichting van een nieuwe onderneming of een overname. Ook zelfstandigen in bijberoep komen in aanmerking.

Bij de Europese Unie

Koester je grootse plannen die de grenzen van ons land overschrijden? Ga dan Europees! Er bestaan talrijke Europese fondsen voor de financiering van bedrijven en ondernemers met leningen en risicokapitaal (externe website). Het land waar je gevestigd bent, bepaalt hoe je de financiering aanvraagt.

Subsidies en overheidssteun: de experts van BNP Paribas Fortis staan voor je klaar

Laat je niet overweldigen of ontmoedigen door het grote aanbod aan subsidies en leningen. De adviseurs van BNP Paribas Fortis brengen graag orde in de chaos voor jou. Ze zijn gespecialiseerd in subsidies voor startende ondernemers en bedrijven en daardoor altijd op de hoogte van de nieuwste financieringsmogelijkheden. In Brussel en Wallonië stellen ze samen met jou een dossier op om een investeringspremie aan te vragen. Ze staan je bij met raad en daad en verwijzen je naar de meest geschikte instelling. De kosten van deze dienstverlening verdien je dan ook meteen terug.

Iets voor jou? Neem contact op met het Hello Team.