Hoe een bedrijfsproject financieren?

3 minuten leestijd
In een notendop
Financiering zoeken is een van de belangrijkste stappen
Een belastingvermindering voor familie en vrienden die je steunen
Goed om te weten: er zijn 4 soorten crowdfunding!
Een bankkrediet biedt meerdere voordelen
Delen

Iedereen heeft zo z’n eigen manier om een bedrijf te starten, maar de zoektocht naar financiering is voor elke startende ondernemer van kapitaal belang. Financiering kan op 2 manieren: intern of extern. Wij zetten voor jou de mogelijke financieringsbronnen op een rijtje.

Zelffinanciering

Zelffinanciering is heel eenvoudig: je spreekt je eigen (spaar)geld aan om je project volledig of gedeeltelijk te financieren. Waarom je dat zou doen? Om de volledige beslissingsbevoegdheid in je bedrijf te behouden. Bovendien hoef je aan niemand interesten of dividenden te betalen. Je houdt dus potentieel meer winst over.

Maar… het bedrag dat je zelf kan investeren is waarschijnlijk beperkt (en dus vaak onvoldoende). Het zou ook echt geen goed idee zijn om al je spaarcenten in je project te stoppen. Waarom? Dat lees je in ons artikel ”Je zelfstandige activiteiten met eigen middelen financieren”.

Professionele lening

Bij wie kan je als eerste aankloppen om je te helpen met een zakelijke lening en je te financieren als startende ondernemer? Juist, je Family, Friends and Fools, ook wel “3F” genoemd. Zij kennen je door en door en zijn graag bereid om je te helpen. Vaak zijn ze de eerste stap om je crowdfunding te voeden.

Hoef je het geld dat je zo ophaalt niet terug te betalen? Dan komt het rechtstreeks bij je bedrijfsmiddelen. Als het integendeel om een professionele lening gaat, loont het de moeite om na te gaan welke belastingvoordelen je familie en vrienden genieten:

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te laten financieren door het grote publiek. Er zijn 4 soorten crowdfunding:

  • via giften (donation crowdfunding): het publiek geeft geld en verwacht niets in ruil
  • via een beloning (reward crowdfunding): het publiek geeft geld en ontvangt in ruil een niet-financiële beloning, zoals een product of dienst
  • via een lening (lending crowdfunding): het publiek wordt schuldeiser van het bedrijf (dus eigenaar van de schuld) en krijgt later het geïnvesteerde bedrag met interest terug
  • via een kapitaalinvestering (equity crowdfunding): het publiek wordt aandeelhouder van het bedrijf

Banklening voor zelfstandigen

Wij je een lening voor zelfstandigen aanvragen? Dan heb je heel wat meer kans op succes als je de tijd neemt om een sterk dossier samen te stellen. Daarmee bewijs je dat je aan minstens 3 voorwaarden voldoet:

  • je beschikt over voldoende eigen middelen
  • je hebt activa om te financieren
  • je presenteert een geloofwaardig project via een goed businessplan

Omdat je tegenwoordig bijna geen rente betaalt, vallen de kosten van een zakelijk krediet bij de bank goed mee. Dit is dus een interessante formule, vooral omdat de interesten en dossierkosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Overheidssteun

Wist je dat er een ruime waaier aan subsidies voor startende ondernemers bestaat? Met die steun alleen kom je er niet, maar ze helpt je wel op weg. En je bank is allicht ook sneller bereid om je een lening toe te staan.

Ga na hoeveel geld je nodig hebt om te starten en kies in functie daarvan één of meer soorten investeerders. Stel daarna alles in het werk om ze te overtuigen dat jij hun vertrouwen waard bent.