Je zelfstandige activiteiten met eigen middelen financieren

3 minuten leestijd
In een notendop
Je eigen inbreng bewijst dat je gelooft in je project
Eigen vermogen = minder terug te betalen in de opstartfase
Investeer zelf maximaal 20 tot 40% van je spaargeld in een project
Een lening bij familie of vrienden: let op!
Delen

Je eigen vermogen aanspreken is een van de manieren om een ondernemingsproject te financieren. In de praktijk gaat het meestal om een combinatie van financieringsformules. Hoeveel van je eigen middelen mag je als zelfstandige starter in je project pompen zonder in de gevarenzone terecht te komen?

Waarom een financiering met eigen vermogen?

Of je nu als zelfstandige start als natuurlijke persoon of meteen een bedrijf opricht, uit eigen middelen putten biedt je heel wat voordelen:

  • je bewijst dat je gemotiveerd bent
  • je hebt meer onmiddellijk beschikbaar kapitaal
  • je stelt je eventuele investeerders gerust

Lees hier onze handige tips om een financierder te overtuigen.

Welke voordelen haal je uit financiering met eigen middelen?

Gedeeltelijk je bedrijf financieren met je eigen vermogen biedt je alvast één groot voordeel: je hoeft geen lening aan te gaan voor je startkapitaal, of toch in elk geval een beperktere lening. Vooral in de startfase is het belangrijk dat je niet te veel kapitaal en interesten moet terugbetalen.

Moet je al je spaargeld in je bedrijf stoppen?

Natuurlijk niet! Verwed nooit al je geld op één paard. Die gouden regel geldt evenzeer bij investeringen als beleggingen. Hou geld achter de hand voor onverwachte problemen en persoonlijke noodgevallen.

Hoeveel betaal je uit eigen zak?

Starters krijgen meestal het advies om maximaal 20 tot 40% van hun eigen vermogen te besteden aan de financiering van hun bedrijf.

Waar je dan de overige middelen voor je project haalt? Bijvoorbeeld bij een bank. De meeste banken vragen dat je zelf een bepaald minimumbedrag op tafel legt, afhankelijk van je project, het risico, de waarborgen die je biedt, je terugbetalingscapaciteit, enz.

Kan ik mijn eigen middelen ook bij anderen ophalen?

Een gedeelte van je eigen inbreng zou je kunnen ophalen bij de zogeheten 3F (Family, Friends, Fools). Die willen je waarschijnlijk graag steunen en ze worden daar ook fiscaal voor beloond.

Maar als je die steun aan je vrienden of familie moet terugbetalen, dan schuilt er een addertje onder het gras. Want je terugbetalingscapaciteit daalt, waardoor de bank geneigd is om je een beperktere financiering toe te staan.

Hoeveel eigen middelen je moet inbrengen, is uiteindelijk ook afhankelijk van het kapitaal dat je nodig hebt om te starten! Neem dus zeker de tijd om je startkapitaal zorgvuldig uit te rekenen.