Een project financieren door te lenen van vrienden of familie, een goed idee?

4 minuten leestijd
In een notendop
Familie en vrienden staan als eerste klaar om te investeren in je project
Friends, Family and Fools: makkelijker en flexibeler
De dunne grens tussen advies en bemoeienis…
Wees altijd professioneel, ook in je zakelijke relaties met familie en vrienden
Delen

Ben je op zoek naar financiering voor je bedrijfsproject en staan vrienden of familieleden klaar om je te steunen? Dat is normaal: een starter krijgt vaak een zakelijke lening van de first circle of zogeheten “3F”: Friends, Family & Fools. Je komt bijna automatisch bij hen terecht nadat je je eigen middelen hebt aangesproken, wanneer je bijvoorbeeld via een crowdfunding-campagne werkt. Maar hoe knoop je een zakelijke relatie aan met je familie en vrienden?

Veel voordelen

Door je familie en vrienden aan te spreken ben je van één zaak zeker: je wint veel tijd! Je moet hen meestal niet overtuigen dat je het ernstig meent en ze kennen je kwaliteiten. Omgekeerd vertrouw je hen ook: ze eisen geen maximale opbrengst van hun investering en willen je vooral zien slagen.

Het is ook mooi meegenomen dat vrienden en familie fiscale voordelen genieten als ze je project financieren:

Een ander voordeel van businessleningen die je aangaat bij familie en vrienden is dat ze flexibeler zijn dan bijvoorbeeld leningen bij een bank of externe investeerders. Ze stellen immers doorgaans minder strenge voorwaarden voor de terugbetaling. Niet onbelangrijk, vooral wanneer je start vertraging oploopt of je niet meteen de verwachte resultaten boekt.

Er zijn ook geen betere ambassadeurs voor je zaak denkbaar. En misschien zijn de middelen die je bij familie en vrienden ophaalt dan wel onvoldoende om al je financieringsbehoeften te dekken. Door hun steun en vertrouwen stijgt je geloofwaardigheid en vind je makkelijker alternatieve financiering (zoals crowdfunding).

Hou ook rekening met enkele nadelen

Je project laten financieren door familie en vrienden is niet helemaal zonder risico. Ze zijn makkelijker te overtuigen om je op weg te helpen als startende ondernemer, maar de meer emotionele relatie kan ook moeilijkheden opleveren.

Het belangrijkste nadeel is misschien wel dat de rollen van de verschillende partijen niet scherp afgebakend zijn. Waar eindigt vrijblijvend advies en begint inmenging in je zaken? Hoe dichter je bij iemand staat, hoe vager die grens. En dat geldt zeker wanneer het over geld gaat. Zullen je investeerders aan de verleiding kunnen weerstaan om in te grijpen als je bedrijf het een tijdje moeilijk heeft?

Het is normaal dat je al deze vragen stelt in het begin. Maar wijs het vertrouwen dat vrienden en familie in je stellen niet af. Wanneer je gewoon je voorzorgen neemt, lukt het wel.

Gebruiksaanwijzing voor een professionele relatie met vrienden en familie

Of je nu uit een ondernemersfamilie komt of niet: je zal snel merken dat sommigen in je omgeving een groter zakelijk instinct hebben dan anderen. Maak dankbaar gebruik van de ervaring van mensen die bijvoorbeeld al eens een businessplan hebben opgesteld of een boekhouding gevoerd. De kans is groot dat hun adviezen objectiever en meer to the point zijn.

Spreek in elk geval vanaf het begin duidelijke spelregels af. Wie doet wat? Wat zijn de doelstellingen? Wat de prioriteiten? Welke visie heeft het bedrijf? Geef aan je familie en vrienden niet meer gewicht dan aan andere investeerders. Ze moeten ook helemaal achter je project staan en iedereen moet uiteindelijk zijn of haar rol in het grotere verhaal kennen.

Nog een laatste tip: om later verwarring te vermijden, doe je er goed aan om alles schriftelijk vast te leggen in een onderhandse of notariële akte. Wanneer je een bedrijf opricht met kapitaal van familie en/of vrienden, kan dat bijvoorbeeld in een aandeelhoudersovereenkomst. Juridische documenten nodig? Met Jureca personaliseer je makkelijk online overeenkomsten, contracten enz.