Hoe overtuig je iemand om in jou te investeren?

3 minuten leestijd
In een notendop
Neem voldoende tijd om de juiste investeerders te vinden, dan win je tijd!
Een degelijk dossier bewijst dat je het ernstig meent
De perfecte “pitch” moet zowel qua vorm als inhoud goed zitten
Leg je afspraken vast in een contract
Delen

Je hebt je idee uitgewerkt, bent enthousiast om te starten, maar … hoe ga je je project financieren? Ga je aankloppen bij overheidsorganisaties, banken of zelfs privé-investeerders? Onze tips zullen je zeker helpen om hen te overtuigen.

Zoek de juiste gesprekspartners

Kan je niet wachten om op zoek te gaan naar financiering voor je bedrijf? Leuk dat je zo enthousiast bent, maar weet je ook hoeveel geld je nodig hebt? Bepaal dat eerst, dan verlies je later geen kostbare tijd.

Voor welke investeringen zoek je precies financiering? Om voorraden aan te leggen of waarborgen te storten? Weet je hoeveel cashflow je nodig hebt? Alleen met een nauwkeurige inschatting kan je:

  • je schuldenlast maximaal beperken
  • te grote cashflowschommelingen vermijden
  • je financieringsdossier geloofwaardig maken

Alleen als je weet hoeveel je nodig hebt, ben je klaar voor de volgende stap: bepalen welke investeerders bereid zouden zijn om je project te financieren.

Tip: Wil je privé-investeerders aanspreken? Check dan eerst wie ze al eerder hebben gesteund en wat ze verwachten van kandidaten. Stap dan pas op hen af!

Stel een degelijk financieringsdossier samen

Investeerders vinden én overtuigen lukt alleen als je uitstekend voorbereid bent. Ga dus nooit met lege handen naar een afspraak. Bewijs met diverse documenten (cv, businessplan,…) dat je het ernstig meent en betrouwbaar bent. Met een duidelijk, volledig en goed voorbereid dossier vergroot je je kansen aanzienlijk.

Bij je vrienden en familieleden geniet je sowieso veel krediet. Maar potentiële investeerders willen eerst de haalbaarheid van je project en wat het waard is grondig onderzoeken. Wat zit er voor hen in als ze jou vertrouwen? Maak dus een erezaak van een overtuigend opgesteld businessplan. Het toont de banken en andere financieringspartners hoeveel potentieel er in je project zit.

Verzorg je presentatie

“Pitchen” is een kunst. Oefen dus voldoende, alleen of met vrienden als publiek. Je krijgt maar een paar minuten om je project helder uiteen te zetten en je sterke punten op te lijsten. Focus op essentiële informatie. En bereid je voor op de vragen die waarschijnlijk zullen volgen.

Niet alleen de inhoud, ook de manier waarop is belangrijk. Een investeerder zal eerder bereid zijn om je project te financieren als je dynamisch en enthousiast overkomt. Lees dus zeker ook onze tips voor een perfecte pitch!

Maak goede afspraken

Eenmaal je een investeerder voor je project hebt gevonden, is het belangrijk om alles vast te leggen in een contract. Want goede afspraken maken goede vrienden, toch? Dankzij Jureca personaliseer je online de juridische documenten die je nodig hebt.