Welke steunmaatregelen en subsidies bestaan er voor mijn ondernemingsproject?

3 minuten leestijd
In een notendop
Je hebt zeker recht op steun, grijp dus je kans
Het zijn vooral de gewesten die ondernemers ondersteunen
Meestal gelden er voorwaarden voor subsidies (zoals een bepaalde activiteit of investering)
Een complexe materie die vaak verandert: laat je adviseren
Delen

Voor starters zijn er in ons land veel subsidies en steunmaatregelen. En ook voor wie zijn business wil laten groeien! Maak er dus zeker gebruik van: een lening voor zelfstandigen, financiering voor je bedrijf, premies, subsidies… Dit artikel is je kompas in het snel evoluerende landschap van overheidsmaatregelen in de drie gewesten.

Financiële hulp voor zelfstandigen en subsidies, op elk overheidsniveau

Hoewel vooral de federale overheid bevoegd is voor fiscaliteit en werkgelegenheid, hanteren de gewesten eigen mechanismen voor de financiering van ondernemers. Een overzicht.

Subsidies in Vlaanderen

Het Vlaamse Gewest helpt bedrijven om zich te ontwikkelen en steunt ze als ze in zwaar weer terechtkomen. Onder andere de sector, rechtsvorm en leeftijd van je bedrijf bepalen waar je recht op hebt. Een greep uit de vele mechanismen: steun voor internationale ontwikkeling en energiebesparing, subsidies voor een aantal specifieke sectoren (cultuur, sport), voor opleiding en advies, hulp voor innovatieve bedrijven, ondersteuning van groeiprojecten… De Subsidiedatabank voor ondernemingen (externe website) bundelt de meeste initiatieven in het Vlaamse Gewest.

Subsidies in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest helpt bedrijven om zich internationaal te ontwikkelen (externe website) en verleent subsidies aan bepaalde sectoren. Er bestaan heel wat premies voor investeringen, consultancy, opleidingen, aanwervingen, diversiteit op de werkvloer, enz. Vaak moeten bedrijven aan bepaalde voorwaarden (externe website) voldoen, bijvoorbeeld qua grootte. Een interactieve webmodule (externe website) helpt je om de premies te vinden waarvoor je in aanmerking komt.

Subsidies in Wallonië

Ook het Waalse Gewest is gul met subsidies en andere ondersteuning. De criteria voor toekenning zijn onder andere de sector, de bedrijfsomvang, het creëren van banen en de duurzaamheid van het project. Voorbeelden genoeg: een “Coup de pouce”-lening, bankgaranties, een tax shelter voor bepaalde sectoren en snelgroeiende KMO’s, ondernemingscheques voor audits, adviesverlening, energiebesparing… Je vindt de steun waarvoor je in aanmerking komt op de portaalsite Midas (externe website in het Engels).

Is er nog andere financiële hulp?

Elk bevoegdheidsniveau neemt maatregelen en het is dus best mogelijk dat je de Europese, federale, provinciale en gemeentelijke subsidies niet terugvindt in de lijst van jouw gewest. Ga daarom zeker kijken op de websites van de betrokken overheden of neem rechtstreeks contact op voor meer info.

Als we je één advies mogen geven: laat je begeleiden! Je weg vinden in alle beschikbare subsidies, leningen en andere financieringen is echt niet eenvoudig. De adviseurs van BNP Paribas Fortis brengen graag orde in de chaos voor jou. Ze zijn gespecialiseerd in subsidies voor ondernemers en bedrijven en daardoor altijd op de hoogte van de nieuwste steunmaatregelen.

Bovendien heb je de kosten van deze dienstverlening snel terugverdiend. In Brussel en Wallonië stellen ze samen met jou een dossier op om je investeringspremie aan te vragen. Ze staan je bij met raad en daad en verwijzen je naar de meest geschikte instelling.

Iets voor jou? Neem contact op met het Hello Team.