Welk pensioen voor een zelfstandige?

4 minuten leestijd
In een notendop
De berekening van het zelfstandigenpensioen wordt bepaald door andere criteria dan bij een werknemer
Iedereen die minimaal 30 jaar heeft gewerkt, heeft recht op een zelfstandigenpensioen
Het minimumpensioen wordt toegekend bij een loopbaan van ten minste 45 jaar
Je studiejaren inwisselen is mogelijk, maar niet altijd interessant
Er bestaan oplossingen om je zelfstandigenpensioen te verhogen
Delen

De berekening van het pensioen voor een zelfstandige in België gebeurt niet op dezelfde manier als voor een werknemer. Andere criteria spelen een rol, maar welke? Bij deze alvast een handleiding.

Pensioenberekening zelfstandigen: hoe werkt het?

Een zelfstandigenpensioen wordt berekend op basis van verschillende criteria:

  • de carrière
  • de gezinssituatie
  • het beroepsinkomen
  • de betaalde sociale bijdragen

Om te weten hoeveel pensioen je zal ontvangen, bezoek je best mypension.be (externe website).

Je kan met pensioen gaan op de wettelijke pensioenleeftijd. Die staat momenteel op 65, maar stijgt naar 66 in 2025 en 67 vanaf 2030.

Soorten zelfstandigenpensioen

Als zelfstandige is het wettelijk pensioen vaak onvoldoende om de levensstandaard op peil te houden. Gelukkig zijn er veel oplossingen om op een fiscaalvriendelijke manier een mooi aanvullend pensioen op te bouwen, of je nu zelfstandige bent als natuurlijk persoon (eenmanszaak) of in een vennootschap.

Hoe langer je werkt, hoe hoger je zelfstandige pensioen wordt. Er zijn verschillende soorten pensioenen voor zelfstandigen:

1. Proportioneel pensioen

Het inkomen wordt dan berekend per gewerkt jaar. Dit proportioneel zelfstandigenpensioen geldt als je geen volledige loopbaan van 45 jaar hebt.

Goed om weten: elke zelfstandige die minstens 30 jaar heeft gewerkt, heeft recht op een pensioen.

2. Het minimumpensioen voor zelfstandigen

Dit wordt toegekend na een volledige loopbaan van 45 jaar.

Niet alle carrières zijn hetzelfde. Het kan perfect dat je op verschillende momenten in je leven in loondienst werkte, en andere momenten als zelfstandige. Dan berekent de pensioendienst voor jou de voordeligste vorm van pensioen. Ook hier kan je jouw persoonlijke situatie raadplegen op de website mypension.be (externe website).

Inwisselen studiejaren: mogelijk?

Ja, je kan je studiejaren laten meetellen, maar dan moet je wel een regularisatiebijdrage betalen. Hou er rekening mee dat het inwisselen van je studiejaren invloed heeft op de hoogte van je ondernemerspensioen, maar dat je hierdoor niet eerder met pensioen kunt gaan.

Hoe werkt het? Ga naar mypension.be (externe website) en bereken de impact van een inwisseling van je studiejaren op de hoogte van je zelfstandigenpensioen.

Denk aan het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Het bedrag van het pensioen voor een zelfstandige is soms zeer laag, maar je kunt het bedrag wel maximaliseren. Een voorbeeld: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, ook wel VAPZ genoemd, is een tak 21-spaarverzekering. Dit pensioenplan vormt de ideale basis voor elke zelfstandige, met of zonder vennootschap. Met deze VAPZ profiteer je van een gegarandeerde rentevoet tot het contract afloopt. Zo bouw je een comfortabeler pensioen op.

Bovendien is er nog goed nieuws: de bedragen die je betaalt voor je VAPZ zijn volledig aftrekbaar van je hoogste inkomensschijf. Op die manier kan je 50 tot 70% van je premies recupereren. Een aanrader, zelfs voor starters!