Welke betaalmethoden bestaan er voor zelfstandigen?

betaalmethoden
5 minuten leestijd
In een notendop
Hou je privé- en professionele uitgaven gescheiden
De debetkaart en kredietkaart van je business, twee onmisbare betaalmiddelen
De voordelen van een tankkaart
Delen

Als zelfstandige doe je regelmatig aankopen en uitgaven in het kader van je bedrijfsactiviteiten. Welke betaalmethode gebruik je: een debet- of kredietkaart, elektronische overschrijving of nog een andere? En hoe weet je of je uitgaven aftrekbaar zijn? We zetten alles voor je op een rij.

Heb je 'zakelijke' bankkaarten nodig?

Absoluut! Het is belangrijk om je privé-uitgaven en beroepskosten gescheiden te houden. Als je je privérekening gebruikt voor al je aankopen, kan het al snel onoverzichtelijk worden. Daarom heb je er alle belang bij om een professionele bankrekening te openen waaraan je een krediet- en/of debetkaart koppelt.

De debetkaart

Dit is het meest courante betaalmiddel. Je dagelijkse uitgaven worden rechtstreeks van je professionele zichtrekening gedebiteerd. Wat kan je doen met je professionele debetkaart? Hetzelfde als met je persoonlijke debetkaart! Betaal in de winkel (al dan niet contactloos), haal geld af aan om het even welke geldautomaat in België en wereldwijd, en betaal vlot je online aankopen met een onmiddellijke afhouding van je rekening. Bancontact, Maestro, Visa of Mastercard: er zijn verschillende soorten debetkaarten, elk met hun eigen kenmerken.

De kredietkaart

Deze kaart is een betaalmiddel ter aanvulling op je debetkaart. Met de professionele kredietkaart gaat het bedrag van je aankopen pas een maand later van je rekening. Een zeer nuttig betaalmiddel om je cashflow in evenwicht te houden.

Wat zijn de voordelen van je zakelijke kredietkaart?

  • Betaal overal ter wereld, in winkels of online. Het bedrag wordt pas de volgende maand van uw rekening gedebiteerd.
  • Haal geld af aan elke geldautomaat. Let wel: de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht, zijn vaak hoger dan met een debetkaart.
  • Ontvang maandelijks een gedetailleerd overzicht van alle transacties om je boekhouding te vergemakkelijken.
  • Profiteer van verzekeringen die aan je kredietkaart gekoppeld zijn. Welke dat precies zijn, hangt af van de kaartaanbieder.

Is een professionele tankkaart iets voor jou?

Als zelfstandige heb je misschien een voertuig voor je professionele verplaatsingen, leveringen enz. Wie zegt voertuig, zegt brandstof of de batterij opladen ... Bekijk zeker of een tankkaart nuttig voor je kan zijn.

Waarom een tankkaart?

Met een tankkaart kan je bij verschillende tankstations tanken of opladen. Het werkt als een klassieke betaalkaart met een pincode. Doorgaans ontvang je elke maand een factuur met je uitgaven. Erg handig voor je boekhouding.

En dat is nog niet alles: met een tankkaart kan je vaak gebruikmaken van andere diensten, zoals het betalen van het onderhoud van je voertuig, tolgeld, parkings, carwash enz. De kaart is vaak ook gekoppeld aan voordelen en kortingen.

Het fiscale voordeel van een tankkaart

Tanken of je elektrische auto opladen weegt zwaar op je budget. Een tankkaart is een onmisbare tool om deze uitgavenpost te verlagen. Allereerst kan je je brandstofkosten gedeeltelijk aftrekken van je belastingen. Hoeveel je mag aftrekken, hangt af van een aantal factoren: hoe vaak gebruik je het voertuig voor je bedrijf, welk type is het en hoeveel CO2 stoot het uit? Hoe meer het vervuilt, hoe lager het fiscaal voordeel. Op deze uitgaven kan je ook de btw recupereren, maar die berekening is nog anders.

De andere voordelen van een tankkaart?

Een tankkaart is ook om andere redenen interessant:

  • Profiteer van de laagste prijzen bij een uitgebreid netwerk van tankstations, zowel voor het tanken als voor het opladen van je elektrische wagen.
  • Vereenvoudig je administratie en boekhouding: gedaan met aparte kastickets, al je kosten worden vastgelegd in gedetailleerde maandelijkse overzichten.
  • Hou je brandstofverbruik onder controle met een duidelijker zicht op je uitgaven.
  • Betaal je brandstofkosten op vaste momenten.
  • Profiteer van andere voordelen en diensten: kortingen, pechverhelping, carwash enz.

Heb je recht op een tankkaart?

Ja! Net als bedrijfsleiders kunnen zelfstandigen in hoofdberoep profiteren van de voordelen van een tankkaart, maar met een aparte berekening van het fiscaal voordeel. Als zelfstandige in bijberoep mag je ook de brandstofkosten aftrekken, maar dan moet je nauwkeurig de kilometers bijhouden die je rijdt voor je zelfstandige activiteit. Je woon-werkverkeer wordt beschouwd als privéverplaatsingen, maar je mag een vergoeding van 0,15 euro per kilometer boeken.

Zijn je beroepskosten aftrekbaar?

Net als je brandstofkosten zijn een aantal andere beroepsuitgaven – geheel of gedeeltelijk – fiscaal aftrekbaar. Meer weten? Check dit artikel over aftrekbare kosten